Je mi jasné, že jste ztratili kamaráda, ale není třeba se rozčilovat a útočit. Tím, že mi tu vynadáte se nic nezmění.
Já jsem vůbec neměl jsem v úmyslu nikoho kritizovat, ani urazit. Prostě mi to vrtalo hlavou, proč to nevyřešil, nepřeřízl ten popruh, když ten padák za něj držel - !technicky!
Nevěděl jsem, jak je to s noži. Že je musí mít všichni parašutisté jsem netušil. Teď už mi to bylo vysvětleno. Jasně, stručně od Gonda.
Proto jsem se také zeptal těch nejpovolanějších a slušně požádal o vysvětlení. Pokud si přečtete můj první příspěvek, tak tam píšu, že tandempilota nechci ukřižovávat. Nechtěl jsem ani, aby to vyznělo arogantně, já nejsem arogantní člověk. Text mohl vyznít trochu rozčileně, ptže jsem taky absolvoval tandem a tahle událost mě zaskočila.
Pokud se ptáte na nehodu v Klatovech, nejsem schopen těď rychle vyhledat info. Už je to dlouho na netu snad dokonce bylo i video z vlastního pohledu postiženého, jak se ve spirále snáší k zemi s jedním koncem padáku odhozeným a druhým připojeným. Skončil hodně polámaný ve stromu. Dostal se z toho a opět skákal. Někde má i osobní stránky. To mi právě připomnělo tu situaci, kdy mě taky napadlo, proč neřezal? A jako laika mě logicky napadne - neměl čím? (Jinak samozřejmě nejsem chodicí archiv nehod, můžu to mít pomotané. Prosím o objasnění, pokud víte)
Selektivní soustrast už neřeším. Já to tak cítím, prostě pohled pasažéra.
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Petr
Uživatel ••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 24. 06. 2009 13:46Diskusní fórum je od toho, aby se diskutovalo. Klidně i mezi odborníky a laiky. to hors: tvoje reakce byla zbytečně emotivní, právě od zasvěceného bych čekal odbornou odpověď na nepřesné smýšlení laika
hors
Uživatel ••••••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 24. 06. 2009 15:01To hot: Ok, prostor pro odbornou odpoved na nepresne smysleni laika je tvuj. drzim palec.
Ja si pockam na service buletin od Strong Enterprises. Vse ostatni jsou spekulace. Krindy pindy o nozich, ktere by meli tandem piloti nosit, ale urcite nenosi(ulicnici!), protoze si dost neceni zivotu svych pasazeru...
To Petr: oni jsou noze a noze. je fakt, ze takovym tim malym hackem s jednim ostrim bys volny konec neprerizl. a taky je fakt, ze v zadne metodice reseni zavad se ani s nicim podobnym nepocita. i tak si ale myslim, ze se vyplati dat za nuz trochu vic penez a poridit si takovy, ktery fakt reze.
sbinda
Uživatel •••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 24. 06. 2009 18:11Toť otázka, kvalitním nožem bys běžné volné konce přeříznout měl neb s nim přeřízneš i bezp.pás. Je asi jasný, že něco jiného je řezat v klidu na zemi nebo někde v rotacích... krindy pindy...
Hanka
Správce Admin
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 25. 06. 2009 09:23Asmone, nezlobte se, ale Pepíčka znali všichni, troufám si tvrdit, že byl jako jeden z mála na všech dropzónách oblíbený a je to člověk, který bude moc chybět. Proto se tu objevují podrážděné reakce na váš příspěvek. Je to velmi citlivé téma, tak to zkuste pochopit i vy.
Pro vás je asi rozdíl, jestli odejde tandempilot, "který s tím musí počítat", jak se mohu dočíst ve všech laických diskusích nebo jestli člověk, který byl pasažérem. Víte co? Já jsem taky parašutista a když jdu do letadla, tak teda s ničím takovým nepočítám. Počítám s tím, že zase v pohodě a bezpečně přistanu na zemi. Kdybych si měla myslet, že nastupuju do letadla naposledy, tak mne tam nikdo nedostane. To, co se stalo, rozhodně žádného parašutistu nenechalo klidným. Jen je to taková hnusná lidská vlastnost, že pláčeme pro toho, kdo nám byl bližší, koho jsme osobně znali, kdo byl náš kamarád a když se to stejné stane někomu cizímu, tak to tak intenzivně neprožíváme, je nám to totiž vzdálenější. Nebo je to možná přirozená vlastnost, nevím.
Co se týče řešení dané závady - postupy tandempilota byly bezchybné, kdyby to šlo řešit nožem, tak vás mohu ubezpečit, že by to Pepíček vyřešil. Nože jsou povinnou součástí výbavy každého parašutisty, tedy i tandempilota.
V jednom vám dávám bohužel za pravdu - jako parašutisté bychom měli vyjádřit více soustrasti rovněž s rodinou pasažérky. Možná o tom nepíšeme na veřejných fórech, ale není nám jedno, co se stalo. Nedovedu si vůbec představit, jak je teď její rodině a chtěla bych tímto rovněž jim a jejím přátelům vyjádřit upřímnou soustrast. Je mi těžko pomyslet na to, že nejspíš měla malé děti (tak jako Pepíček) Na tohle asi nenajdu ta správná slova, ti, kterým byla blízká, teď potřebují hlavně čas
A Pepíkovi přeji modré nebe A v té kameramanské kombinéze, co mi kdysi dal, budu skákat až do jejího úplného roztrhání...
To Asmon: Mily pane nechtel jsem se s Vami poustet do obsahlych internetovych diskuzi. Jen by me zajimalo zda jste vlastnikem nejakeho ridicskeho opravneni. Pokud ano, coz v dnesni dobe predpokladam, tak mi nakrasne vyvstava v mysli otazka zda kazdy den diskutujete v ruznych forech o rozboru a pricinach dopravnich nehod, kterymi nas kazdodenni zpravodajstvi zahlcuje. A zda po shlednutem, nebo vyslechnutem zpravodajstvi, ktere o techto nestestich informuje pri usedani do vozu, nebo na motorku uvazujete nad tim, ze by se to mohlo stat prave Vam ... Situace tandemoveho pasazera je dle meho nazoru naprosto identicka se situaci jizdy v aute, na motorce, v prostredku hromadne dopravy v roli spolujezdce ci pasazera ... sverujete svuj zivot nekomu koho treba znate, ale treba take vubec ne. A nikdo a nic Vas k tomu nenuti, je to Vase svobodne rozhodnuti, muzete jit treba pesky. Tragicky seskok z letadla je ale stale pro media i pro posluchace senzaci a vsechny to zaujme, je to proste solokapr podobne jako pad letadla ... vsichni to resi,vsechny to zajima ... z umrti na silnicich uz se stala pouha statistika a jen velmi malo lidi se tim jeste zabyva. Zkuste se prosim nad mnou napsanymi radky zamyslet a uvazte kolika Vam neznamym rodinam pozustalych po dopravnich nehodach jste projevil svou soustrast ...
Asmon
Uživatel ••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 25. 06. 2009 17:05Hanko, já se vůbec nezlobím, máte pravdu.
To Goldík Milý pane, já se s Vámi taky nechci pouštět do žádných obsáhlých diskuzí, nejsem totiž internetový diskutér. Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o toto sportovní odvětví, absolvoval jsem tandem, málem i IAFF, bydlím kousek od letiště a kamarád skáče. Denně běžně projíždím veškeré české weby zabývající se problematikou skydivingu a čtu si na nich (ano, i o nehodách), mám obecnou představu o postroji, vrchlíku a jejich částech. Pouze finanční stránka věci a strach mě zatím drží od dalšího zkoušení skákání.
Jak už jsem v několika příspěvcích výše uvedl, mým záměrem bylo zjistit, co se stalo neb jsem tomu nechápal. Možná to vyznělo trochu jinak, ale za to už jsem se omlouval výše.
Pokud se tedy opovažujete naznačovat, že jsem jakýsi "hledač senzací", lidská hyena, tak mě to uráží. Dopravní nehody nesleduju, to opravdu ne, doprava nepatří mezi mé zájmy.
Na nějaké filozofování nejsem vůbec zvědavej, nehodlám ho rozvíjet, ale jestli srovnáváte tandem ze 4 km a nástup do autobusu, tak k tomu nemám slov.
Závěru Vašeho příspěvku nerozumím, jestli Vám vadí, že jsem napsal "úpřímnou soustrast" oné pasažérce nebo je to ve smyslu, že Vy nemáte potřebu vyjadřovat soustrast. Ve finále je mi to ale úplně jedno, kvůli tomu jsem sem nepsal.
... závěrem snad jen díky, že jste mi to vysvětlili.
Bla
Uživatel ••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 25. 06. 2009 17:22Asmone,nevšiml jste si mého mailu, který jsem Vám zde v sekci soukromé zprávy(levá lišta) zanechala. Doufám,že se vrátíte na tyto stránky a ještě si jej přečtete. Tohle by bylo velmi nešťastné rozloučení.
Zdeněk
Uživatel •••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 25. 06. 2009 17:31Ahoj, chtěl bych Vás poprosit jestli by jste mi nemohl někdo odpovědět na otázku. Kde se to ku... zachytlo. Přečet jsem si předběžnou zprávu snad 10 x ale pořád tomu nerozumím. Tak kdyby byl někdo tak hodnej a místo řešení kdo co jak myslel nebo nemyslel mi věnoval 2 minuty na odpověď. Zejména nerozumím pasáži "Volné konce se bez závad oddělily od nosného postroje, ale pravý přední popruh zůstal zachycen ve spojení uzavírání oddělení pro hlavní padák."
Díky za odpověď. Zdeněk
Goldik27
Uživatel ••••••
Re:Mladá Boleslav 21.6.2009 - 25. 06. 2009 18:01OK omlouvam se vsem zucastnenym a Asmonovi zvlaste, zrejme jsme se vzajemne nepochopili. To Asmon: Verim, ze jste fanda naseho sportu, verte prosim i vy, ze jsem vas nechtel narknout z nejakych nepravosti, jen jsem se pokusil pouzit adekvatni prirovnani. Jak psala Hanka je to pro nas citlive tema a moje prvni reakce byla mozna neprimerena, zpusobena rozjitrenou mysli. Muzu vam rict, ze od pondelniho rana se me na analyzu ptaly desitky lidi, kteri vi, ze cas od casu sedim v letadle, a je tezke bez emoci mluvit o teto tragicke udalosti. Urcite se s vami rad uvidim na nejake DZ, ci snad dokonce v letadle pred vasim dalsim skokem.
Na zaver vam sem (bez urazky - jen vzhledem k vasemu zajmu o nasi techniku) nakopiruji kratickou cast, kterou zacinaji vsechny padakove manualy: "Padáky občas selžou - a to i při správném sestavení, zabalení a použití - a tedy při každém použití padákového kompletu riskujete vážné zranění nebo smrt."